Artikkelit

Suomen suurin ICT-investointiprojekti: Microsoft rakentaa Suomeen datakeskusalueen, josta tuotetaan päästötöntä kaukolämpöä Fortumin asiakkaille pääkaupunkiseudulla

Projektiammattilaiset ry:n jäsenyritykset Microsoft ja Fortum julkistivat 17.3.2022 uuden yhteistyöhankkeen, jossa Microsoft rakentaa uuden datakeskusalueen pääkaupunkiseudulle ja Fortum sen yhteyteen hukkalämmön kierrätyksen kaukolämpöverkkoon. Kyseessä on maailman suurin datakeskusten hukkalämmön talteenottoprojekti, joka on samalla myös yksi Suomen historian suurimpia yksittäisiä ICT-investointeja.

Espooseen ja Kirkkonummelle nouseva uusi datakeskusalue tarjoaa suomalaisille organisaatioille, yrityksille ja yksityishenkilöille pilvipalveluja sekä mahdollisuuden säilyttää datansa Suomessa ja hyödyntää pilvipalveluja alhaisella vasteajalla. 
-Täällä on kysyntää tietoturvallisille pilvipalveluille sekä yrityksillä että julkishallinnolla. Lisäksi asiakasyritys ja valtion hallinto olivat tukemassa hanketta, kertoo Microsoftin Suomen maajohtaja Pekka Horo

Fortum kierrättää datakeskuksen jäähdytyksestä syntyvän hukkalämmön kaukolämmöksi Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. Hankkeen suunnittelussa on alusta asti otettu huomioon datakeskusten sijainti niin, että niistä syntyvää hukkalämpöä voidaan kierrättää suoraan kaukolämpöverkkoon.  Datakeskusten tuottama päästötön hukkalämpö tulee kattamaan noin 40 prosenttia Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kaukolämmön käyttäjien lämmöntarpeesta. Näin ollen tulevissa datakeskuksissa käytettävä sähkö on päästötöntä. Valmistuessaan datakeskukset mahdollistavat 400000 tonnin vuotuisen hiilidioksidipäästöjen pysyvän vähennyksen, mikä edesauttaa merkittävästi alueen päästövähennystavoitteiden saavuttamista. 

Uudella datakeskusalueella on myös keskeinen rooli Suomen digitaalisen muutoksen vauhdittamisessa. Tutkimuslaitos IDC:n arvion mukaan seuraavien neljän vuoden aikana Microsoft, sen ekosysteemi ja pilviasiakkaat voisivat yhdessä tuottaa yli 17,2 miljardia euroa uutta kumulatiivista liikevaihtoa, ja Suomeen voi syntyä yli 11000 työpaikkaa it-alan osaajille. 
-Kaikki voittavat päätöksessä investoida datakeskukseen, joka myös tuottaa lämpöä kaupungeillemme ja koteihimme. Se nopeuttaa Suomen digitaalista kasvua ja samalla puhdistaa energiajärjestelmäämme. Toivon, että tämä yhteistyö näyttää mallia muille maille ja kaupungeille, jotka etsivät keinoja yhdistää siirtymän ilmastoneutraaliuteen ja digitaalisen kilpailukyvyn, sanoo pääministeri Sanna Marin

Uusi datakeskusalue liittyy osaksi Microsoftin maailmanlaajuista pilvi-infrastruktuuria, johon kuuluu yli 60 datakeskusaluetta, yli 200 datakeskusta ja yli 280000 kilometriä valokuitukaapelia. Microsoftin pilvi-infrastruktuuri palvelee yli miljardia asiakasta 140 maassa. 


Microsoft 
Microsoft on digitaalisen muutoksen mahdollistaja älykkään pilven ja siihen yhteydessä olevien älykkäiden laitteiden aikakaudella. Yhtiön missiona on auttaa jokaista maailman ihmistä ja organisaatiota saavuttamaan enemmän. 

 
Lue Fortumin koko lehdistötiedote tästä.